Väärä turkki metsässä.

Tuulinen huippu.

Tuulinen huippu.

Olin eilen Haikon kartanon puutarhurin kanssa metsässä valitsemassa Haikkoon joulukuusia. Siinä kuusia arvoitaessa katsoin, että mikä eläin pomppii täysvalkeana metsässä. Siinä meni metsäjänis täysvalkoisessa asussaan. Näin jänön kaukaa ja pystyin tarkkaan seuraamaan sen reittiä. Nyt on kyllä väärä asu metsässä! Jäniksen kesäturkki vaihtuu talviturkkiin "vanhan ajan" talven alkua noudattaen. Nykyisen kaltainen ilman lunta oleva syystalvi on kyllä jänölle perin hankala homma. Sen näkee kyllä tyhmempikin peto, jänis viettääkin nyt valoisan ajan tiiviisti kuusen oksien alla jemmassa. Voi päästää aivan viereen ennen nopeaa lähtöään, näitä kutsutaankin potkujäniksiksi. Toisaalta Suomeen vieraslajina tullut rusakko pitää tämänkaltaisesta syystalvesta. Sen turkki taasen näkyy talvihangessa selvästi ja siltä puuttuu syvässä hangessa tarvittava metsäjäniksen lumikäpälä. Kumpiakin täältä löytyy, rusakko hengaa peuran ruokintapaikalla ja metsäjänis taas talon vieressä. Lauantaina oli hirvijoukkueen ensimmäinen peurajahti ja yksi peura kaatuikin. Vaihteeksi näin tämänkin peuran, onneksi naapuripassi sai ammuttua puhtaan kaadon.

Porvoon vanhaa keskustaa aikaisena aamuna.

Porvoon vanhaa keskustaa aikaisena aamuna.

Nyt on päällä valmistautuminen viikonlopun joulun perinteiseen asiakastilaisuuteen, porukkaa on tulossa tosi hyvin. Täällä joulutunnelma on aito; kuusenhavuja, nuotioita, myrskylyhtyjä, kynttilöitä ja pari tonttua. Muovitontut ei täällä pahasti hillu. Työnjako käy olemaan selkeä, omaa porukkaa on koko jengi ja lisäksi tilan vakkari yleismies Matti tulee avuksi. Uskon, että saadaan valkoinen maa ennen sunnuntaita, usko on tosi vahva. Nyt mahtuu tupaan suuren pöydän ääreen 14 henkilöä, puuseppä teki pöytään komean jatko-osan. Oli muuten kunnon vahtiminen, ettei Susi kissa loikannut kahteen eri kertaan maalatulle pöydälle. Olisi ollut vähemmän mukavaa löytää harmaita tassunjälkiä ympäri kämppää.

Jääkauden jälkiä.

Jääkauden jälkiä.

Utsjoella on 40 senttiä lunta ja kunnon pakkanen. Kaamoshan on jo ollut useita viikkoja Utsjoella. Se muuten ei tarkoita täyttä pimeyttä päivällä vaan sellaista sinisen hohtoista valoa muutaman tunnin. Ja revontulet valaisevat iltaisin ja öisin! Ravintola Teno etenee ja avataan heti joulun jälkeen. Tulee perinteinen tiukka loppukiri, onneksi on olemassa viimetinka.

Lampi jäätyi.

Lampi jäätyi.

Nyt on vielä muutama päivä tässä itsekseen ja sitten talo taas täyttyy eri kokoonpanoista. Tässä väännetään ensi vuoden toimintasuunnitelmaa ja sain vihdoin valmiiksi ensimmäisen version laatukäsikirjasta. Sen verran 25-vuoden pankkiura Nordeassa teki tehtävänsä, että seuraavan vuoden toimintasuunnitelma pitää olla valmiina ennen joulua. Tuli 11 eri pääkohtaa.

Hyvää Joulun odotusta metsästä!

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki