Jää tuli, jää suli.

Viikonloppuna jäätyi lampi. Ensin hiipien etelärannalta ja yhtäkkiä olikin lampi taas tiukassa jäässä. Iskin rantaan ripeät tulet ja lähdimme pojan kanssa viimeisen kerran tänä vuonna kalaan. Poika souti ja löysi sulan kohdan kalastaa. Hauki ei syönyt ja päätimme lähteä jäätä särkemään. Olikin jäätynyt paksuksi etelärannasta ja saatiin rikottua veneen airo. Ei muuta kuin nöyrästi takaisin ja vene ylös odottamaan ensi kevättä. Tämä lämpöaalto sulatti kylläkin jään, mutta onpahan vene nyt valmiiksi ylhäällä. Laitoin laiturin viereen mainion Weke katsiskan, mutta kala ei näet kylmällä rannassa liiku.

Auringon viimeiset säteet.

Auringon viimeiset säteet.

Perjantaina olivat Outin äiti miehensä kanssa täällä eräilemässä. Vein pariskunnan riistapolulle ja kerroin tarinoita metsästä, sekä paikkakunnan historiaa. Lopussa vielä näköalapaikalle ja rannan kautta saunaa lämmittämään. Kovakuntoinen pariskunta, peruskunto on saatu lukuisista golf kierroksista. Mentiin miesten kesken saunomaan ja sen jälkeen syötiin lähiruokaa eli parisen viikkoa sitten kaadettua hirven vasaa ala Outi. Siiri teki Belgiasta tuodut vohvelit jälkkäriksi. Onnistunut iltapäivä ja ilta!

Valoa iltaan.

Valoa iltaan.

Viikonloppuna oli vielä hirvijahti. Taas katselin kun tuttu emä ja vasa tallustelivat edessäni pellolla. Oltiin sovittu, että vasa jätetään emänsä huomaan. Olen nyt kolmen jahtipäivän aikana nähnyt 7 eläintä. Se on paljon. Yhtään niistä en ole voinut ampua. Komeaa niitä on kyllä katsellakin!

Poronsarvet Utsjoelta Vallen porotilalta.

Poronsarvet Utsjoelta Vallen porotilalta.

Eilen oli tilalla kaksi fiksua ja työteliästä assistenttia Helsingistä. Esittelin rakennukset ja kerroin tavastamme toimia vieraiden kanssa. Kävimme rannalla ja kalliolla näköalapaikalla. Keli oli loistava, aurinko paistoi ja oli lämmintä. Kävimme Taidetehtaalla esittelemässä Taidetehtaan edustajan kanssa Porvoon ylpeyden eli etelä Suomen toimivimman kokouskeskuksen joen rannassa. Sain taas muuten loistavaa palautetta eli tuvan pöytään pitää saada mahtumaan täysi tusina vieraita. Ei siinä kummempaa eli tänään sovin suunnittelija Inkun ja puuseppä Petterin kanssa, että pitää rakentaa pöytään reilunkokoinen jatke. Saadaan tupa täyteen kokoustajia tänne metsän keskelle. Tiedän, että täällä ajatukset ovat kirkkaita ja parasta antia ovat luonnossa tapahtuvat kävelykokoukset. Ja ruokana Zum Beispielin terveellistä lähiruokaa(www.zum.fi). Päivän päätteeksi saunaan ja paljuun. Kiva lähteä metsästä puhtaana kotiin!

Mielestäni Suomen paras paikka nauttia tupla espresso. www.paahtimo.fi

Mielestäni Suomen paras paikka nauttia tupla espresso. www.paahtimo.fi

Huomenna tapaan Porvoon todella aikaansaavan markkinointi- ja matkailupäällikön ja kerron ensi vuoden luontomatkailu suunnitelmistamme. Lisäksi huomenna on hygienipassin tentti, tässä on tiukasti opiskeltu alan kirjallisuutta. Takassa on oivat tulet, tyhjensin juuri tuhkat(kasvimaalle) ja seuraavaksi isken saunaan tulet.

Råmossa kuittaa ja toivottaa mukavaa viikon jatkoa.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki