Tenojoki jäätyy, reissu pian takana.

Varangerin vuono.

Varangerin vuono.

Ilolassa on ollut jälleen varamiehitys ja samalla on tehty kylpyhuoneen kunnostusta. Nyt olen paraikaa täällä Inarin Kultahovissa(www.hotelkultahovi.fi) ja katselen jäätyvää Juutuanjokea vakiopaikaltani takan vierestä. Ulkona on napakka pakkanen, aamulla rapiat 20 astetta ja lunta on reippaasti. Täällä siis on täysi talvi ja kaamos on juuri alkamassa. Ystäväni Markku aikaisti lähtöään etelän sähkökatkojen takia.

Juutuanjoki jäätyy, Inari.

Juutuanjoki jäätyy, Inari.

Ravintola Teno.

Ravintola Teno.

Vallen Lomakylän uusi Ravintola Teno on pitkällä, tulee taatusti ainutlaatuisen komea tukikohta pohjoiseen. Hirsinen rakennus on aivan joen äärellä, edessä Teno ja taustalla Norjan tunturit. Väreinä harmaan eri sävyjä, suunnittelijana Vivante Interiors, Ingrid Wiertz, laatutyötä. Jututin työmaalla rakentajat, ammattimiehiä. Maalari teki hommiaan lauantaina ja sunnuntaina, saa kuulemma tehdä hommia häiriöttä. Rakennuksesta tulee hyvin selkeä ja toiminnallinen, ilman kikkailuita. Avaamme joulun jälkeen.

Valkoinen talo Jäämeren rannalla, Biotopen perustajan Tormodin koti ja toimisto. Ulko-ovi piti vaihtaa vedenpitäväksi.

Valkoinen talo Jäämeren rannalla, Biotopen perustajan Tormodin koti ja toimisto. Ulko-ovi piti vaihtaa vedenpitäväksi.

Kävimme luontovalokuvaaja Markun kanssa myös Vardössä, Norjan itäisimmässä kolkassa. Vardö sijaitsee saaressa, mihin mennään tunnelia pitkin. Katsopa kartasta paikkaa, idempänä kuin Istanbul. Maisema on kuumaisemaa, ei puita, ei pensaita. Pimeys alkoi klo 13.00 jälkeen, yksi hotelli ja yksi kodikas pubi. Hurtigrutten laivat pysähtyvät satamassa ja tunturilla sijaitsevat valtavat Naton tutka-asemat. Kalaruoka oli mahtavaa, tuoretta lähiruokaa Jäämereltä  mm. kuningasrapua ja turskaa. Tapasimme arkkitehtitoimisto Biotopen perustajan Tormodin hänen valkoisessa talossaan Varangin vuonon rannassa. Perhe asuu ylhäällä ja toimisto meren äärellä kellarissa, www.biotope.no. Yritys suunnittelee ja valmistaa varsin(!) kapealle segmentille mm. lintujen tarkkailuun tehtyjän tuulensuojia. Uskomaton menestystarina, nyt vientiä mm. Englantiin ja Islantiin. Katsotaan jos keksin yhteistyötä Suomessa mm. erätukikohtien rakentamisessa. 

Tapaaminen arkkitehti Tormodin kanssa.

Tapaaminen arkkitehti Tormodin kanssa.

Kävimme myös SKS tukikohdassa Suophajärven rannalla. Kaikki kunnossa, pakkasta sisällä 25 astetta. Utsjoki oli jäätymässä, Patoniva on edelleen auki. SKS kolmonen jokivene nostettuna oivalle uudelle paikalle. Kuivaa puuta on odottamassa seuraava tulijaa, raapaisua vaille valmiit.

SKS tukikohdassa. Pöydällä SKS lähinivakisan upea kiertopalkinto. Taustalla taitelijan tekemä ulkotakka, ei kovin vahvarakenteinen. 

SKS tukikohdassa. Pöydällä SKS lähinivakisan upea kiertopalkinto. Taustalla taitelijan tekemä ulkotakka, ei kovin vahvarakenteinen. 

Olen jälleen tavannut hienoja ja aitoja ihmisiä. Tapaamisia on ollut päivittäin, olen kuitenkin vältellyt sydämeni pohjasta kiireen tuntua. Olen tavannut mm. kaksi pohjoisen poromiestä, joista toinen myy tilauksesta poronlihaa etelään itse autolla ajaen ja toinen järjestää ajopororetkiä turisteille, yhden elämänmuutos arkkitehdin, kädenteon ammattilaisia ja paikallisia yrittäjiä. Hieno reissu, kertakaikkiaan!

Alaköngäs, Tenojoki.   

Alaköngäs, Tenojoki.

 

Jos haluat aitoja elämyksiä Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella, laitahan viestiä!

Jussi Jaakkima

Utsjoki/Ilola