Maalla on kyllä hankalaa olla erakko.

Kaupungissa on helpompi erakoitua kuin maalla. Jos asuu kerrostalohuoneistossa kaupungin keskustassa voi mainiosti tulla toimeen tuntematta naapureitaan. Käy töissä, kaupoilla ja harrastuksissa. Naapuria ehkä tervehditään ja korjauksista soitetaan huoltofirmalle. Mikäli omistaa koiran sosiaaliset kontaktit kasvavat. Lumisateen jälkeen korkeintaan moitiskellaan, että aura tuli liian aikaisin häiritsemään yöunta tai liian myöhään, että joutuu rämpimään lumessa autopaikalle. Yhtiökokouksessa käydään kuulemassa korjaustarpeet ja valitsemassa hallitus. Siistiä ja helppoa, kaikki kunnia.

Ja onhan aina kaverina koira!

Ja onhan aina kaverina koira!

Maalla on vaikeaa tulla toimeen erakkona tai huonoin naapurisuhtein. Täällä tarvitsee säännönmukaisesti apua ja homma ei vaan pelitä ilman toimivaa verkostoa. Muutama esimerkki. Asun metsän keskellä ja tulee rapiat 30 senttiä lunta, sekä myrsky. Vaikka katoksessa on ihan kelvollinen neliveto, ei sillä pääse kinostuneella tiellä liikkumaan. On helppoa soittaa metsästyskaverille ja pyytää ehtiessään auraamaan tien talolle. Viimeistely kyllä sujuu mönkijän auralla.  Riistapelloille tarvitaan äestä mönkijän perään, mutta äes on 80-vuotta vanha ja tuotu evakossa isäni kotitilalta Jaakkimasta. Naapuri korjaa äeksen ammattitaidolla ja meille jäi pojan kanssa viimeistely eli ruostesuojaus. Kotiintoimitus ja kahvit päälle. Japanilaiset vieraat haluaisivat nähdä hevosia. Soitto toiselle naapurille ja sisarukset pääsevät taputtelemaan, sekä ratsastamaan. Elämä maalla olisi todella hankalaa jos olisi erakko. Aikanaan eräs vanhan elämäni kollegani kysyi, että miten voit asua siellä maaseudulla. Onko siellä mitään tekemistä tai eikö siellä ole kovin yksinäistä. Vastaus on, että täällä jos missään on tekemistä ja yksinäisyys on itsestä kiinni. Minulla ei ole kovin yksinäistä. Kun eilen istuttiin porukalla suuren pöydän ääressä ja pidettiin Italialaista iltaa, oli volyymitaso korkealla ja ilo ylimmillään. Ei tullut naapuri seinän takaa valittamaan. Ja ainahan voi käväistä sukulaisen luona vaihtamassa kuulumiset. Ei tarvitse sopia kalenteriin kahta viikkoa etukäteen.

Vanha ja viisas.

Vanha ja viisas.

Luonto on valmis talveen. Lehdet ovat pitkälti maatuneet ja ulkona tuoksuu syksy. Polttopuuhommat on tehty ja sen puolesta talvi saa tulla. Suuren tuvan takka lämmittää taloa. Välillä liikaakin. Ilolan hirvijoukkueella on vielä yksi lupa käyttämättä. Yritimme eilen saada kaatoa täällä omissa metsissä, mutta vanha hirvi on fiksu ja osaa varoa passiketjua. Kuvan siitä kyllä sain jahdin jälkeen riistakameralla! 

Valoa pimeään.

Valoa pimeään.

Ulkona on nyt sysimustaa, valona ulkovalot ja lyhdyt. Tervetuloa lumi ja talvi, täällä ollaan valmiita.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki