Polttopuun kulutus jyrkässä nousussa.

Palasin eilen Amerikan reissulta ja tehtiin talon- ja eläinvahdin kanssa vahdinvaihto. Yöt ovat nyt selkeästi pakkasella ja päivisinkin on rapea syyskeli. Eilen totesin itsekseni, että yksi kodikkaimista näkymistä on kun savupiipuista tupruaa savu. Savun pitää olla väritöntä tai harmaata, tällöin poltettava puu on riittävän kuivaa. Musta ja tumma savu kertoo epäpuhtaasta palamisesta. Kuivaa polttopuuta on täällä riittävästi! Kaikki varastot ovat täpötäynnä. Oli mukavaa käydä kotona saunassa, edellinen saunominen olikin New Yorkissa venäläisessä saunassa. Jäi se kokemus kyllä mieleen! Valtava sauna, missä värikästä ja välillä kovaäänistä porukkaa saunomassa. Asiakkaina paljon venäläisiä, tämä sauna oli ollut Ahtisaaren vakiopaikka New Yorkissa asuessaan. Siitä todisteena komea kuva kahvilan seinällä.

Siirin kanssa metsässä.

Siirin kanssa metsässä.

Siirtelen riistakameraa jatkuvasti ja nyt se on riistapolun varressa. Kamera nappasi tänään sähköpostiini kuvan kun koiran kanssa tallustelimme metsään. Kävelimme pitkästä aikaa koko riistapolun lävitse ja teimme syyshavaintoja kimpassa. Koira maasta ja minä tein tarkkailua hieman korkeammalta tasolta. Saalina mm. töyhtötiainen, korppi ja palokärki. Metsä hiljenee nyt eläimistä ja muuttolinnut ovat jo pitkälti lähteneet.

Yksi puuvarastoista.

Yksi puuvarastoista.

Ensi viikolla onkin täällä tohinaa kun poika ja kaverinsa ovat työharjoittelussa metsässä. Hommia kyllä piisaa yllin kyllin. Saadaan laanipaikka puujätteestä siivottua ja pojat pääsevät pitämään kunnon roihua. Ensi viikolla alkaa myös hirven metsästys, niitä onkin nyt mukavasti metsissä. Lehtitietojen mukaan myös susilauma liikuskelee lähiseudulla.

Ilta rannassa.

Ilta rannassa.

Huomenna saapuu luontokuvaaja ja ystäväni Markku kirjamme Yksi soutu, yksi elämä tiimoilta. Katsotaan nyt, kerron tuonnempana lisää. Vallen Lomakylän rakennushanke etenee suunnitelman mukaan ja tänään rakennukseen on asennettu jo ikkunat. Tavoitteena on saada ensimmäiset asiakkaat sisään heti joulun jälkeen. SKS asianhoitaja onkin juuri saapunut erätukikohtaamme Utsjoelle. Edessä on riekkojahti pointtereiden kanssa Kaldoaivin erämaassa. Riekkoja on Utsjoella tänä vuonna runsaasti. Mikäli olet kiinnostunut riekkojahdista, laitapa minulle viestiä.

Takassa roihuaa kunnon tulet, koira kuorsaa ja Susi kissa metsästää pimeydessä. Välillä tietää missä se kulkee kun pihavalot syttyvät. Susi on täysin parantunut taisteluvammastaan.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki