Kauas hanhet karkaavat, hirvestys alkoi.

Olin tänään koirani Siirin kanssa metsässä ja kuulin matalalla olevien pilvien takaa mystisen hanhien äänen, kalkatuksen. Nyt ne taas muuttavat pois. Lokakuun 20 päivä on saariston perimätiedon mukaan kauas matkaavien hanhien ja allien voimakkain muuttopäivä. Jotenkin näin syksyllä kun eläinten ääniä on paljon vähemmän, ne aistii paljon selkeämmin. Kuulee monisatapäisen rastasparven räksytyksen kun ne syövät ennen muuttomatkaansa vatsansa täyteen mustikoita. Töyhtötiaisen hiljaisen ja vienon äänen kun se etsii männystä hyönteisiä. Korppien syksyyn kuuluvan erikoisen kalkattavan äänen hirvipassissa. Syksy on upeaa aikaa metsässä. Onneksi saa tämän kokea taas kerran täällä talossa metsän keskellä.

Riistakamera hommissaan.

Riistakamera hommissaan.

Lauantaina alkoi hirvestys varsin suotuisissa merkeissä. Keli oli tuuleton ja aurinko paistoi kuulaasti. Hirvijoukkue kokoontui kylän nuorisotalon pihalla ja vanhoja perinteitä noudattaen jahtimiehet kättelivät toisensa alkavan kauden kunniaksi. Selkeä käskyjako, paikkojen arvonta pelikorteilla ja passiin atomilinjalle. Itse sain arvonnassa komean passipaikan juuri raivatulta linjalta. Näkysyys oli oiva ja mieliala korkealla. Jonkin ajan kuluttua eteeni tulee ääneti komea sarvipäinen(12 piikkiä) valkohäntäpeura. Ei lupaa ampua, koska hirvikoira ajamassa. Jos ryhdytään ampumaan myös peuroja hirvikoiran ajolta niin koira ajaa jatkossakin peuroja. Peurakoirat ovat erikseen ja ne ovat lain mukaan matalia eli pääosin mäyräkoiria. Toisessa passissa jatkuvat tapahtumat. Heti alkuun kaksosvasoista toinen puhtaasti nurin. Kuin kiusallaan emä ja toinen vasoista tulee passini eteen pällistelemään. Emä ja vasa päästetään passiketjun lävitse, jotta suku jatkuu. Vielä yksi passitus ja lahtivajalle nylkemään se huonompionninen vasa. Myös Outi tyttärensä kanssa näkivät hakiessaan minut lahtivajan toimintaa ja katossa roikkuvan ruhon. Vasan liha on parasta a-luokan luomulähilihaa.

Lehtikuusia ruskan väreissä.

Lehtikuusia ruskan väreissä.

Usein sanotaan, jälleen kerran, että nykynuoriso ei tee kunnon töitä. Todistan, että väite on päin honkaa. Minulla on ollut viikon aikana oma poikani ja hänen ystävänsä koulun TET-harjoittelussa. Minulla oli pitkä työlista etukäteen varattuna. Lammella killuneen lautan purku, laanipaikan siivous, kaiken ylimääräisen puutavaran poltto, soran siirtoa ja kattojen putsausta. Muun muassa nämä työt. Nuoret miehet painovat tasaisen tappavasti hommia ja jälkeä syntyi. Keskiviikkona puolelta päivisin totesin, että nyt ovat hommat tehdyt. Pojat siirtyivät vapaalle ja ansaitulle syyslomalle. Tämä tarkoitti suomeksi sitä, että päärakennuksen olohuone vallattiin ja sinne muodostettiin pelihelvetti. Koneita tuvan suuri pöytä täyteen ja minun roolini oli pysyä ulkona mahdollisimman pitkään ja tehdä tasaisesti ruokaa. Opin myös nukkumaan korvatulppien kanssa. Nyt ollaan pitkästä aikaa pojan kanssa kahden ja tehdään meidän normi miesten juttuja. Tehdään hommia, käydään tarkastamassa tilan paikkoja ja saunotaan. Tänään poika suoritti mopo, skiidu- ja traktorikokeen kirjallisen osuuden ja jatkoi TET-harjoittelua Porvoon keskustassa. Meillä on keskenään aika selkeät hommat. 

Tuore hirvenjälki.

Tuore hirvenjälki.

Ulkona on pimeää kuin piru ja Susi kissakin tuli sisälle. Takassa on taas kunnon tulet ja sauna takana. Puuta kuluu paljon, luonnollisesti. Huomenna paloitellaan vasa lahtivajalla ja odotan jo innolla välipalaa. Se on serkkuni vaimon taitavasti valmistamaa hirven sydäntä tumman leivän päällä. Voin kokemuksesta sanoa, että se on hyvää kuin helvetti. Eipä muuta tällä kertaa.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki