Atlantti.

Olen kohta 3 viikkoa kuunnellut huoneestani Atlantin aaltoja ja katsellut suurta merta. Valtameren äärellä asuminen on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Luulen, etten olisi saanut samalla tavalla kirjoitettua kirjaani missään toisessa ympäristössä. Maisemalla, äänellä ja tunnelmalla on oma vaikutuksensa kun luo jotain uutta. Viime vuonna avasin uusia sivuja elämässäni, nyt on aika antaa aaltojen tasaantua ja saada sanat paperille. 16 lukua on nyt kirjoitettu, tavoitteena saada vielä muutama lisää. Kun palaan metsän keskelle kotiini Ilolaan kirjoitustyö jatkuu ja saan kirjaan lisää syvyyttä. Viimeistelyn teen rauhassa keväällä ja kesällä Utsjoella missä minulla on ajatuksena viettää yhä enemmän aikaa. Siellä olen taasen virtaavan veden äärellä.

Tälläisellä reissulla on matkaseuralla valtava merkitys. Ystäväni luontokuvaaja Markku on loistavaa seuraa, olemme samalla aallonpituudella. Alussa kävivät täällä lapset ja Outi, viimeiset ajat olemme olleet kaksin. Olemme jo melko tuttu näky käppäillessämme iltaisin kotikatua pitkin ja väistelemme jo melko taitavasti Intialaisia ravintoloita. Niihin emme jalalla astu. Kadut ovat muutoinkin turisteista vapaat, ruuhkaa on harvassa. Cascais on ollut minulle valtavan mieluisa kokemus. Siistiä, ystävällistä palvelua ja salpaavia näkymiä. Luulen, että seuraavakin romaanini syntyy vuoden päästä täällä.

Vielä muutama päivä täällä ja edessä on paluu Suomeen. Allakassa jahtia, eräopastapaamista ja elämyspäivää vieraille. Utsjoelle ja pohjoiseen tekee lujasti mieli. Reissu on ollut mahtava, pienistä haasteista huolimatta. Tapaamisiin Ilolassa ja pohjoisessa!

Jussi Jaakkima

Ilola, Utsjoki, Cascais