Keväällä rakennetaan.

Kevät on rakentamisen aikaa. Hirsimestarimme Tuuren opissa on minusta vuosien varrella tullut pikkuhiljaa oppipojasta kisälli, ainakin itse uskon niin. Paljon on yhdessä tehty ja rakennettu; laavuja, nuotiopaikkoja, penkkejä, pöytiä, halkosuojia sekä yksi alttarikin Outin ja minun häihin. Puutavara on lähtökohtaisesti aina omasta metsästä ja paikallisen sahan työstämää. Rautakaupasta on ostettu lähinnä kattohuopaa, nauloja, ruuveja, tiilejä, laastia ja muuta tarpeellista.

Eräänä merkittävänä seikkana on tavaroiden kierrätys, aina kun se vain on mahdollista. Tästä on esimerkki paikallaan. Olemme asentaneet puisiin räystäisiimme vedenohjaimet, joiden kettinkit ovat alkujaan astutushärkien suojista. Näiden härkäsuojien kuluneet kettingit on aikoinaan kerätty talteen ja vaihdettu uusiin. Sieltä vanhat ovat monen mutkan kautta kulkeutuneet tänne Ilolaan. Hyvin toimivat edelleen ja ovat jämerää tekoa!

Hirsimestarin kanssa Råmossan terassin teossa.

Hirsimestarin kanssa Råmossan terassin teossa.

Kun teemme hommia, puhumme vain pakollisen ja heitämme luonnollisesti rakennustyöherjaa. Tauoilla käymme läpi elämän syviä totuuksia ja kokemuksiamme elämän laajoista osa-alueista. Suoraan ja kiertelemättä. Vaimoistamme puhumme kunnioittavasti ja hellästi, tietenkin. Hirsimiesten huumori on aika selkeetä ja vitsit ymmärrettäviä. Ihan ehkä herkkäkorvaisemmat eivät mahdu meidän joukkoon. Evästaukoja ollaan pidetty kaikenlaisissa keleissä ja paikoissa. Useammankin kerran ollaan keväisin oltu lumi- tai raesateessa vieretysten katselemassa luonnon voimaa. Yksi sääntö on ehdoton, vesisateessa ei hommia tehdä.

Eläimiä ollaan nähty ja paljon. Jotenkin meidät kai koetaan aika vaarattomiksi elukoiden osalta. Tänään katseltiin hanhien muuttoa, kirjosiepon pesintää ja kuunneltiin palokärkeä. Työturvallisuus on meille itsestäänselvyys. Kun moottorisahaa käytetään on päällä turvavarusteet ja korvasuojat. Poikani ja hänen kaverinsa on alusta saakka kesätöissä opastettu mestarin toimesta turvalliseen työntekoon. Tosi vähän meillä on pitkän yhteistyön aikana haavereita sattunut, ja jos on, niin minulle omasta syystä.

Räkättirastaan pesä halkovajassa.

Räkättirastaan pesä halkovajassa.

Nyt on työn alla vanhan terassin osittainen purku ja sen uudelleenrakentaminen korotettuna. Materiaalina käytetään vanhaa hyväkuntoista lehtikuusta toisin päin käännettynä. Aluspuut ovat uusia, eivätkä ole kyllästettyä tavaraa. Täällä ei missään käytetä kyllästettyä eli myrkytettyä puuta. Niin, ja korotetun terassin laajennusosta tehdään oman metsän haavasta tehdystä laudasta, kokeilu tämäkin. Terassin jälkeen asennetaan uusi palju, joka on kotimainen luonnollisesti. Myöhemmin kesällä kesäduunarit tulevat ja Tuuren opastuksella rakennetaan puusuojaan uusi peltikatto. Ja kaikenlaista muutakin tässä tehdään, syksyllä, sitten kesän jälkeen, vielä viimeistellään ja laitetaan talveksi kaikki paikat “tip top” kuntoon.

Isäni Erkki opasti minua siitä, että ammattimiestä/naista pitää aina kunnioittaa. Riippumatta siitä, mitä hän tekee. Tämän opin olen täysin perinyt ja ottanut käyttöön. Arvostan erityisen paljon ihmisiä, jotka ovat taitavia käsistään. Meillä uusittiin vime viikolla piha-alueen tiestön pinta-aines ja tasattiin piha. Paikallinen luottomies teki sellaisen kuuden tunnin päivän ja homma oli siinä. Ihalin vierestä, miten aivan talon vieressä taitava traktorikaivurikuski pyöritteli takakauhaa. Minä haravoin ja tasoitin pihaa päivän. Sen minä kyllä osasin.

No niin, huomenaamulla taas aloietaan hommat. Yleensä on niin, että työvaatteiden vaihdosta muutaman minuutin sisällä työt ovat jo täysillä käynnissä. Yksi vastuualueeistani on muuten näillä helteillä riittävän vesihuollon ylläpitä. Näin olen Tuuren vaimolle luvannut.

Jussi Jaakkima

Isäntä

Ukkometso ei väistä ketään

Palasin muutama päivä sitten Utsjoelta. Kun saavuin Utsjoelle oli vielä talvi, ja kun lähdin, oli ylös saapunut kevät. Erityisesti lumi, jokien jäätilanne ja hanget muuttuivat. Alkuun oli vielä yöpakkasia ja hankikanto aamupäivisin. Sitten iski pohjoiseen lämpöaalto. Tenojoelle ei ollut enää asiaa, jää muuttui mustaksi. Vaaran merkki. Edelleen noin 60 cm syvä hanki muuttui upottavaksi kulkea, lumikengilläkin oli haastavaa liikkua. Lisäksi tuuli yltyi parin päivän myrskyksi. Kun Utsjoella tuulee, ei tuulelle ole esteitä kuten etelässä. Se vie mennessään irtotavaran ja sisällä tuntuu, että talon katto lähtee tuiverruksen mukana.

Ravintola Deatnu, Holiday Village Valle, Utsjoki. Kuva ja myös seinällä olevat Lappi-aiheiset kuvat Markku Lilja, @mlphotic.

Ravintola Deatnu, Holiday Village Valle, Utsjoki. Kuva ja myös seinällä olevat Lappi-aiheiset kuvat Markku Lilja, @mlphotic.

Vahvin kokemus oli valokuvaajaystäväni kanssa tehty päiväreissu Høyholmeniin. Høyholmen on Norjassa Tanan sillasta noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Se on vuonon kapea saareke, minne on tehty pengertie. Saareke on keskellä vuonoa, väylällä liikkuvat valtamerilaivat. Paikkaa ympäröivät lumipeitteiset vuoret; taianomainen paikka. Vastapäätä on Lavvonjarga niminen pieni kylä, sinne pääsee vain veneellä. Kerran kesässä kylä avautuu vierailijoille. Uskomaton, karu ja henkeäsalpaava paikka.

Højholmen, Norjan Jäämerellä. Kuva Markku Lilja, @mlphotic.

Højholmen, Norjan Jäämerellä. Kuva Markku Lilja, @mlphotic.

Ilolaan on tullut kevät. Pääsiäinen meni koko oman porukan voimin, suht eläväistä välillä sanoisin. Kuusi ihmistä, kissa-Susi ja koira-Siiri. Siiri-koiramme täyttää ensi kesänä 11-vuotta ja sen kuulo on pitkälti jo mennyttä. Ruokahalu ei. Kuurous tekee sen, että saa olla tarkkana metsässä. Jos Siiri menee omille teilleen hajujen perään, ei sitä enää voi kutsua. Koira ei enää kuule kutsuja ja se ei kylläkään sitä välillä haittaa pätkääkään.

Kävimme perjantaina Outin kanssa kävelyllä ja törmäsimme suurikokoiseen ukkometsoon. Tämä kaveri oli soitimella ja ei pelännyt eikä väistänyt ketään tai mitään. Valtavan kokoinen ilmestys vakiopaikallaan eräällä metsätiellä. Seurattiin tyyppiä parin metrin päästä, jätti kylläkin meidät pitkälti rauhaan. Kun läksimme pois seurasi ukkometso meitä pitkän matkaa. Varmisti, että todellakin lähtisimme sitä häiritsemästä.

Nyt on lintujen ja muidenkin eläinten kevätpuuhat kuumimmillaan. Äsken kiertäessäni lähimaastoa kiikareiden, kissan ja koiran kanssa tein mainioita havaintoja. Kaukaa kuului teerien soidin, kovaa pulputusta ja sähähtelyä. Järvelle ovat saapuneet perinteen mukaan telkät. Hallitsevalla uroksella on kova duuni saada tunkeilijat häädettyä pois. Rannoilla aloittelee keväthommia rupisammakot, niitä tulee olemaan taas paljon. Kuusimetsissä kuuluu laulurastaiden monisäkeinen laulanta, lisättynä punakylki- ja mustarastailla. Taivaanvuohi mäkätti illalla hämärtyvässä metsässä ja kerran kuulin kehrääjän surinaa.

Nyt on töitä metsässä. Huomenna alkaa halkotyöt uuden yhteistyökumppanin Ekin kanssa. Lisäksi hirsimestari Tuure saapuu suunnittelemaan kevään hommia. Varaston katon uusinta, terassin laajennus ja mitä nyt keksitäänkään. Sitten alkaa raivaussahatyöt. Ja siinä tietenkin Råmossa Lodgen markkinointi, uuden sivuston suunnittelu etc. Se on kuulkaa kevät!

Jussi Jaakkima

isäntä