Turvallisuus ykkösenä.

Aikanaan kun aloitin tosissaan Råmossan homman kehittämistä oli yksi ensimmäisiä asioita hankkia Laatutonni standardointi. Siinä tekeminen kirjataan ja erityisesti otetaan turvallisuusasiat tosissaan. Tämä tuli mieleen aamulla kun huolsin rannassa paikkoja. Tyhjensin veneen ja käteeni osui peräpeilissä kiinni oleva paksu köysi. Miksi köysi on siinä? Sen takia, että sillä voi tarpeen tullen hinata vedenvarassa oleva rantaan. Uusi ulkotakka on turvallinen käyttää ja siitä ei tuli leviä. Lähistöllä on veden lisäksi sammutin ja palopeitto. Lisäksi rannassa on näkyvillä EA-välineet ja kyypakkaus. Kuten jokaisessa tilan rakennuksessa. Tästä ei ole lainkaan poikkeuksia.

Perjantaina kävimme kahden uuden oppaan kanssa tilaa lävitse. Kertasin tapaamme toimia ja erityisesti miten kohtaamme asiakkaamme. Mutkattomasti, ystävällisesti ja reippaasti. Palautetta kysymme heti ja korjaamme tarvittaessa lennosta. Ei jälkikäteen meilitse vastaten 1 - 5 asteikolla. Heti ja samantien, sekä silmiin katsoen. No huomasin itsestäni, että luontevasti tuli käytyä turvallisuusasiat lävitse. Liukkaat kohdat poluilla, ampiaiset (Suomen vaarallisin eläin), EA-asiat ja 112 sovellus kännykässä. Vaikka täällä on vähän kyykäärmeitä, käytiin läpi miten mahdollinen purema pitää hoitaa. Susi kissamme pitää huolen, että käärmeitä ei oleskele talon läheisyydessä. Se on varma juttu se.

Niin, vaikka tarjoamma ensisijaisesti rauhaa ja elämyksiä metsäluonnossa voi senkin tehdä turvallisesti. Olen huomannut, että se rauhoittaa vieraita ja he voivat keskittyä omiin juttuihinsa. Olemme hirsimestarin kanssa tehneet yhdessä töitä jo vuosia. Hirsimestari jos kuka painottaa aina turvallisuutta kaikessa mitä teemme. Kun moottorisaha pärähtää käyntiin pannaan kypärä päähän ja apumiehelläkin on kuulosuojaimet.  Se menee ihan luonnostaan ja ei hidasta töitä yhtään.

Syksy tapailee jo ovenkahvaa. Hyvä niin. Hirvikärpäsiä on enemmän kuin muistan koskaan niitä olleen. Kääntäen tarkoittaa sitä, että myös hirviä on paljon. En löydä hirvikärpäsistä paljoa hyvää, viheliäläisiä otuksia. Oma hiustyyli mallia 1 mm kyllä edesauttaa niiden poistamisessa.

Huomenna jatkuu työt hirsimestarin kanssa ja syksyllä on mukavasti varauksia. Näillä mennään!

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki

FI
EN