Hiihtoloma metsässä.

Poikien lumikenkäretkeltä.

Poikien lumikenkäretkeltä.

Olen muutaman viimepäivän ollut poikani kanssa kahdestaan viettämässä koululaisten hiihtolomaa täällä Ilolassa, metsän keskellä. Tämän hiihtoloman ydin on ollut keskustelut, välillä vahvan syvälliset. Olen kuunnellut kvanttimekaniikan innovaation ydintä ja sen rajattomia mahdollisuuksia. Totuuden nimessä, paljoakaan ymmärtämättä, edes perusteoriaa. Kuullostaa mullistavalta innovaatiolta, jos siis se joskus toteutuu. Olemme käyneet ihmisen elämän perusasioita "man talk" mallilla läpi. Suurenkin asian voi vain nostaa esille, käsitellä ja matka taas jatkuu. Jotenkin kyllä olen ylpeä, että näin vaan nyt on.

Lisäksi olemme tehneet ihan näitä perusjuttuja. Käytiin kuntosalilla, ollaan saunottu paljon ja lumikenkäilty. Tämän viimeisimmän kovan pyryn jälkeen meni puoli päivää lumitöissä. Mönkkäristä irtosi välillä aura ja sen perään jäi hankeen kiinni. Lisäksi ollaan käyty Sannäsin kartanossa tsekkaamassa tosi kivat tilat, tavattu Visit Finlandin ja Porvoon kaupungin edustajia tulevien Berliinin messujen tiimoilta. Niin, käytiin me suunnittelemassa Ilolan oman mainostoimiston Unikuvan kanssa Berliinin matkamessuille Råmossan mainosta.

Eniten minulle jäi mieleen tästä hiihtolomasta eilinen pitkä lumikenkäilyretki. Tapani mukaan tein huolellisesti eväät; hunajateetä termariin, vettä retkipulloon ja rusinoita mukaan pro-tason reppuun. Tarkoitukseni oli tehdä pitkä luontopolku "väärään" suuntaan. Poika bongasi matkalta korkeat kalliot, joissa harvoin kävimme. No, nythän sitten käytiin. Vedettiin kaltseja ylöspäin kohtuullisen hyvällä korkeuserolla ja nautittiin aivan mielettömän hienosta talvisesta päivästä. Bongattiin mm. hirven, jäniksen, peuran, ilveksen ja erilaisten jyrsijöiden jälkiä. Välillä pieni tauko, nestettä sisään ja matka jatkui. Oli kyllä kivaa.

Siinä itse asiassa oli koko hommamme ydin. Aitoja luontoelämyksiä läheistesi, ystäviesi tai työkavereidesi kanssa. Vaihtelevaa maastoa, turvallisesti. Eri vuodenaikojen kokemista, paikan päällä, ei toimistossa. Katsoin FB kavereiden postauksia. Hienoja paikkoja, jännittäviä kokemuksia ja eksoottisia maita. Olenko kade? Varmaankin, kyllä, ilman muuta. On aina kiva nähdä uusia paikkoja ja kokea erilaista. Minulle kuitenkin riitti tällä kertaa sauna, hiki lumikenkäillessä, lumityöt, takan loimu ja mainio juttuseura. Juuri nyt katson takkaa saunan jälkeen, ramasee ja kohta pehkuihin. Hiihtoloma metsässä ei mielestäni ole ollenkaan huono vaihtoehto.

Jussi Jaakkima

Utsjoki / Ilola

FI
EN