Mies voi lähteä Lapista, mutta Lappi ei lähde miehestä.

Kirkkotuvat Utsjoki.

Kirkkotuvat Utsjoki.

Palasin eilen etelään ja vapautin talonvahdin. On joka kerta yhtä erikoisen tyhjä tunne kun juna lähenee Pasilaa. Kääntäen, sitä tunnetta kun juna nytkähtää Pasilasta kohti Rovaniemeä, sitä ei moni asia voita. Kamat ovat (ja sitä on nykyään paljon) autossa ja mihinkään et voi mennä ennen seuraavaa aamua. Taas tapahtui paljon ja tunnekirjo oli laaja. Tärkeintä oli hotelli Deatnun avajaiset, mieleenpainuva päivä. Avainhenkilöiden työnjako oli selkeä ja homma meni kyllä putkeen. Kommentit olivat kannustavia ja Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko piti asiantuntevan puheen. Omakin puheenvuoro meni suunnitellusti, loppuosassa tunnekaari oli syvä. Lehdistö, vieraat ja oma väki viihtyivät. Merkittävintä on se, että nyt Utsjoella on korkean tason matkailukeskittymä Vallen Lomakylä. Tenon törmällä on mainio ravintola, kuusi mökkiä ja 12 huoneen uudenkarhea raikas hotelli. Hyvä Inkku ja Vivante Interiors, sisustus on tosi makea!

Aina yhtä haikeaa ajaa tästä Patonivan sillalta kohti etelää.

Aina yhtä haikeaa ajaa tästä Patonivan sillalta kohti etelää.

Yhteenvetona tästä reissusta voisi sanoa, että kolme kuukautta poissa Utsjoelta oli liian pitkä aika. Tällä kertaa päätin, etten hötkyile. Yhtä puolen tunnin revontulireissua (ei näkynyt) pysyin Tenon rannalla Vallen "tontilla". Kulkuvälineenä lumikengät. Välillä oli kunnon puhuri mikä oli viedä miehen mäen päältä mennessään. Tenojokilaakson tuuli on muuten merkillinen. Ensin painava tuuli lännestä, sitten parissa minuutissa tyyntyi. Jonkin aikaa aivan pläkä, sitten tuulensuunta muuttui itään. Täällä olisi hankala purjehtia!

En oikein usko Lapin hulluuteen tai tarinoihin Lapin taiasta. Minulle Utsjoesta ja erityisesti Tenojokilaaksosta on tullut sielunmaisema. Ei sitä tunnetta pidä tai edes voi selittää kun katsoo karua maastoa ja aistii hiljaisuuden, hengittää raikasta ilmaa sekä näkee puhtaan lumen. Metkaa on katsoa ulkomaalaisia vieraita, mitä he tekevät. Pariskunta Hong Kongista ihastui potkukelkkailuun, viilettivät päätietä pitkin 8 kilometrin päähän kirkolle ja takaisin. Posket punaisina! Saksalaiset daamit hiihtivät tunturisuksilla pitkin pihateitä. Edes takaisin. Nyt käy pikkuhiljaa olemaan melko hyvä ja laaja verkosto ylhäällä. Siinä kyllä meni melkoinen aika, sellainen reilut 10 vuotta.

Siirin kanssa normihommat käynnissä.

Siirin kanssa normihommat käynnissä.

Nyt jälleen arkihommat päällä Ilolassa. Takkamuuri hohkaa lämpöä, kissa tyytyväisenä kiepissä ja koira kuorsaa paikoillaan. Ensi viikolla on taas seuraava ryhmä tilalle ja markkinointitoimet keväälle käyntiin. Visit Finlandin myöntämä TOP 25 tähtiyritys status antaa hyvän perustan ja uskottavuuden meille jatkossa. Kiva on huomata, että luottamus omaan näkemykseen ja liikeideaan kantaa nyt hedelmää.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki

 

FI
EN