Vaihteleva viikko takana.

Tämä Pohjois-Suomen hiihtolomaviikko on ollut todella vaihteleva. Mieleenpainuvin tapahtuma oli vierailu Köörtilässä Merikarvialla. Riistatilalla järjestettiin Ammattiriistanhoitajien vuosikokous ja samalla tutustuttiin kuusipeuran ja gemssin kasvatukseen. Paikkakunnalla on muodostunut siirtoistutuksilla vahva kuusipeurakanta. Kuusipeurojen sarvet ovat suurikokoiset ja komeat. Saimme seurata läheltä näiden komeiden eläinten touhuja. Gemssit ovat taasen kuin suuria lampaita ja niiden uroksilla on komeat ja käyrät  sarvet. Paikallinen riistatoiminta on ammattimaista.

Täällä metsässä on saatu useita projekteja eteenpäin ja olen tavannut pitkäaikaisia kumppaneitamme. Hakkuita siirretään suosiolla kesään, metsä ei nyt kanna suuria metsäkoneita. Turhaan jää mahdollisia syviä uria maastoon. Tässäkin huomaa, miten toimivaa on se, että asuu ja työskentelee täällä tilalla. Ei muuta kuin ulko-ovi auki ja itse katsastamaan metsään tilanne.

Sielunveljeni luontokuvaaja Markku oli yötä täällä ja saamme taas uusia kuvia sivustolle. Suunnittelimme samalla kirjaa Yksi soutu, yksi elämä ja kevään reissuja Utsjoelle. Homma edistyy! Perjantaina olivat kunnioitetun ja pitkäaikaisen Ilolan hirvijoukkueen jäsenen hautajaiset Porvoossa. Olin itse kunnioittamassa vainajaa hirvijoukkueen mukana. Vaikuttava tilaisuus.

Illalla alkoi painava tuuli, mikä jatkuu yhä. Eilen ja tänään on käynnissä hirvilaskenta. Meillä asustelee kolmen hirven lauma tuossa lähimaastossa. Ulkona on tasaisen harmaata ja tiet ovat todella liukkaita. Taidan lähteä suosiolla pojan kanssa lumikengillä päivälenkille, eipähän kaadu. Ensi viikolla on edessä mm. eräoppaiden kanssa toiminnan suunnittelua ja omaa matkailualan kouluttautumista.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki

FI
EN