Jäljet lumessa.

Luminen metsämaasto on luonnon oma kartta, mistä voi tarkkaan seurata metsän tapahtumia. Olen viime päivinä tarponut lähimaastoa lumikengillä ja olen taas melko tarkkaan selvillä mitä luonnossa tapahtuu. Olen löytänyt hirvilauman jälkiä lahimaastosta, arvioni mukaan ainakin kolmen eläimen lauma. Menevät selkeitä reittejä ja ylittävät metsätiet tarkkaan samasta paikasta. Yöpymispaikkoja en vielä ole löytänyt, eräänä talvena löysin 200 metrin päästä talosta 6 hirven yöpymiskuopat. Kauriit ovat löytäneet uudet ruokintakatokset ja pitääkin lisätä niihin porkkanoita. Metsäjänikset ovat ottanneet yhden katoksista omaksi hengailupaikakseen, tykkäävät köllötellä olkien päällä ja tuiskulta suojassa. 

Tänään oli valkohäntäpeura mennyt juuri ennenkuin saavuimme koiran kanssa luontopolulle. Oli lähellä ettemme olisi eläintä nähneet. Mielenkiintoisimmat jäljet näin ennen kovaa pyryä, ilves oli seurannut jänistä niin, että komean pedon olisi voinut nähdä pihamaalta. Jäljet ovat pyöreät ja kynnet eivät ole esillä, toisin kuin sudella. Lauantaina löysimme pojan kanssa upeat jäljet jäältä eli saukkopariskunta on taas aloittanut talvisen kalastuksen järven jään alta. Lisäksi löysimme saukkojen pesäkolon eräältä töyräältä. Runsasluminen talvi näyttää kulkijalle, että metsä on täynnä elämää. Kuten tilan pääeräopas Juha sanoi, metsässä kulkiessa pitää katsoa maahan havaintoja tehdäkseen.

Lauantaina olivat Ilolan metsästysseuran vuosittaiset peijaiset nuorisotalolla. Hipat menivät mukavasti, valmistelin huolella juhlapuheen missä kävin mm. seuran historiaa lävitse. Seura on perustettu 1950 eli takana on 65 vuotta aktiivista toimintaa Ilolassa. Pitokokkina oli kylän oma huipputason keittiömestari Georg Simojoki, www.zum.fi. Tarjolla oli sekä peuraa, että hirveä. Pienenä yksityiskohtana historista mainittakoon, että aikanaan osa seuran saamista hirvistä huutokaupattiin Ilolan VPK:n tiloissa. Osa näistä tuotoista lahjoitettiin Ilolan Postimäen toimintaan ja Porvoon luonnontieteelliselle museolle. Nykyisestä toiminnasta nostaisin esille erityisesti monipuolisen eläinten ruokinnan. Talvella ruokintapaikoissa tarjotaan eläimille mm. viljaa, heiniä ja porkkanoita. Tälläisenä  kovalumisena aikana ruokintaa jatketaan kunnes maa taas sulaa.

Nyt alkaa kevään toiminnan suunnittelu ja markkinointi. Råmossan toiminnasta tulee kohdistettua kampanjaa mm. Saksaan ja Japaniin. Eräopastiimimme kielitaito on mainio, suomi, ruotsi, norja, saksa, englanti, unkari ja japani. Eiköhän tällä alkuun päästä! Lisäksi tässä on vahvasti työn alla kirjani Yksi soutu, yksi elämä.  Sokerina pohjalla käyn neuvotteluita Pohjois Lappiin suunnitellusta uudesta matkailukohteesta. Tänään käydessämme Porvoon kaupungin matkailuneuvonnassa ystäväni luontokuvaaja Markun kanssa päätin, että nämä nykyiset projektit kyllä riittävät. Hyppäsin 24/7 hommista tietoisesti pois ja nyt päätän itse mihin hommiin keskityn.

Ulkona on ankara lumpipyry, takassa on rohkeat tulet, koira nukkuu ja kissa tuijottaa pimeään.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki

FI
EN