Kahdeksan vuodenaikaa

Perinteinen jako neljään vuodenaikaan on turhan karkea. Metsän vuodessa on kahdeksan vuodenaikaa, jotka noudattavat luonnon omaa rytmiä. Käsite on alunperin tullut Lapista poromiehiltä.


Hirsilaavu_talviluonto_Råmossa_Lodge.jpg

Talvi

Tammikuun alusta helmikuun puoleenväliin. Kokousasiakkaillemme tuvan tunnelmallinenn kookas varaava takka pidetään lämpimänä aamusta iltaan. Mikäli hirsiä tarvitaan lisää on sydäntalven täydenkuun aika parasta rakennuspuun kaatoaikaa.

Vieraamme pääsevät nauttimaan talvisesta luonnosta lumikenkäillen, pilkkien tai vaikka tulilla istuen ja kuumaa juotavaa nauttien. Lumikenkäily on kätevin tapa liikkua luonnossa. Ei tarvitse voitelua ja pääsee pahoistakin paikoista. Suosittelemme sauvojen kanssa liikkumista ja oppaalla on mukana reppu, jossa kännykkä, puukko, tulitikut, narua, kompassi, kartta, EA-välineet, energiapatukoita ja kuumaa juotavaa. Kun olet talvisessa metsässä yksin, on syytä kunnioittaa luontoa ja varautua säänmuutoksiin tai yllättävään tilanteeseen. Näytämme kuinka lumisessa metsässä sytytetään tulet kelistä riippumatta ja selviydytään luonnossa.

kevättalvi_Råmossa_Lodge.jpg

Kevättalvi

Helmikuun puolestavälistä maaliskuun loppuun. Tilalla tehdään ensimmäisiä kevättöitä. Pöllöjen huhuilu alkaa, huuhkaja on uusi tulokas aivan lähimaastossa. Ketut haukkuvat reviireitään, ketunhaukku läheltä kuultuna voi aluksi tuntua jopa hieman pelottavalta. Lähin haukkuja on ollut päärakennuksen terassista 5 metrin päässä.

Vieraamme saavat nyt nauttia jo pitkistä päivistä ja nauttia raittiista ilmasta. Metsäretkillämme bongaamme ensimmäisiä muuttolintuja ja muita pian saapuvan kevään ensimerkkejä.

 

nuotiopaikka_jarvi_Råmossa Lodge.jpg

 

Kevät

Huhtikuun alusta ja toukokuun puoleenväliin. Eläinten touhut kuumimmillaan, joka paikassa elämää. Kurjet pitävät soidinta, hiirihaukka palaa tutulle reviirilleen, sammakot kutevat. Vieraamme pääsevät täysillä nauttimaan metsän keväästä. Näytämme miten koivunmahlaa kerätään ja vieraamme pääsevät tätä raikasta voimajuomaa maistamaan. Järvestä vieraamme saavat itse kokea katiskat ja savustaa saaliin rannassa.

Tilalla on muutoinkin työteliäs kausi. Polttopuuta pilkotaan, raivataan vesakoita, valmistellaan mahdollisia kesähakkuita. Kasvimaille istutetaan salaatit, yrtit, juurekset ja varhaisperunat. Tuntuu, että tekeminen ei lopu millään.

kevät-kesä-18_metsämaisema_Råmossa_Lodge.jpg

Kevätkesä

Toukokuun puolestavälistä ja kesäkuun loppuun. Teiden kunnostusta roudan jäljiltä ja tierumpujen tarkastus. Riistapellot kuntoon. Korvasieniaika parhaimmillaan, metsän hienoa herkkua. Suosittelen kolmea keittämiskertaa a 8 minuuttia. Mielestäni ei vaikuta makuun. On aika suunnitella kasvimaata ja istuttaa.
Metsän tuoksut ovat voimakkaita ja raikkaita, valo virkistää mieltä. Rohkeimmat hyppäävät jo raikkaaseen lähdeperäiseen järveemme, SUP-laudat otetaan esiin ja käyttöön.

Kesä

Heinäkuun alusta ja elokuun puoleenväliin. Kanttarelliaika alkaa. Marjastusta, villivadelmaa, metsämansikoita, mustikoita, puolukoita ja lakkoja. Kasvimailta nousee uutta perunaa, salaatteja, porkkanaa, tilliä, persiljaa ja muita lähiherkkuja. Kasvimaa kannattaa perustaa mahdollisimman lähelle keittiötä, niin sitä tulee myös käytettyä. Tilan kasvimaat ovat laatikoissa ja ruokapöydästä on niihin matkaa kahdenkymmenen metriä. Sannäsin ampumarata tulee tutuksi, kun "pakolliset" hirvijoukkueen treenit alkavat. Toisaalta on riistan kunnioitusta, että metsästäjät treenaavat huolella ennen kautta!

Juurekset_Råmossa Lodge.jpg
Herkkutatti_luonto_Råmossa Lodge.jpg

Syyskesä

Elokuun puolestavälistä ja syyskuun loppuun. Hirvien nuolukivet ja riistakamerat paikoilleen. Elokuun 20. päivä alkaa sorsastus! Sieniaika parhaimmillaan. Kuivaamme sienet uunin pankolla lautojen päällä ja kuivatut sienet laitamme lasipurkkeihin. Kestävät useita vuosia ja sienet ovat erinomainen, sekä terveellinen ruoan lisä. 10. syyskuuta alkaa kauan odotettu kanalintujahti eli tilalla pyytä ja teertä. Metso on rauhoitettu Porvoossa. Metso on komea näky ja lentoonlähtö kuuluu kauas. Tilan metsokallion pitkäaikainen valtias eli suuri urosmetso löytyi jokunen vuosi sitten kuolleena metsästä. Pikimustista sulista on ystäväni tehnyt lohiperhoja Utsjoelle. 

Syksy

Lokakuun alusta ja marraskuun puoleenväliin. Lokakuun puolessa välissä aloitimme Ilolan hirvijoukkueen suurriistajahdin. Kauden aloitus on siirretty niin, että lehti on maassa ja sienestäjiä ei enää kovin liiku metsässä. Kauden kohokohta! Supikoiran pyyntiä kano-loukulla, sienikausi jatkuu. Tilalla raivausta ja talveen varautumista mm. kasvimaiden kääntö ja polttopuuhuoltoa. Polttopuuta pitää olla puuliiterissä talvea varten noin 15 mottia. Koivua, kuusta ja mäntyä. Itse pidän väheksitystä kuusesta polttopuuna. Pitää palaessaan meteliä, mutta syttyy varmasti ja tilalla kuusta riittää! Erityisen oivaa polttopuuta on pystyyn kuivunut kuusi, se ei niinkään räisky poltettaessa.

syksy_sammal_Råmossa Lodge.jpg
talvimaisema_Råmossa Lodge.jpg

Syystalvi

Marraskuun puolestavälistä joulukuun loppuun. Hirvestys jatkuu kuumimmillaan ja pakastin täyttyy tästä todellisesta luomulihasta. Tässä vaiheessa tulee yleensä hirvestyksessä se vaihe, jolloin välillä käy jahti totisesta työstä! Ensilumi. Jäniskausi jatkuu, talviruokintaa alootellaan. Kun aloittaa ruokinnan, sitä pitää jatkaa koko pitkä talvi. Eläimet tottuvat nopeasti ruokintaan ja yllättävä lopetus voi johtaa nälkäkuolemaan. Uusissa ruokinta-katoksissa käy jo nyt useita eri lajeja, mielenkiintoista nähdä lumen tultua mitkä kaikki eläimet siellä käykään.

Tilalla tehdään viimeiset syystyöt. Mönkijään aura kiinni. Valmistautuminen jouluun. Tilalla syödään ei-perinteinen jouluateria johon kuuluu mm. vegan-ruokia, chiliä ja muita maustettuja ihania ruokia sekä hirvilihapullia ja hirvenpaisti.

Hirvenpaistiin oleellisin ohje: marinoi jo edellisenä päivänä (mausteet, worchester kastike, hunaja ja öljy), kuorruta pekonilla ja tärkein maun tuoja on kastike! Suurustan lihasta valuvan liemen huolella ja teen sitä vähintään riittävästi. Paistin pitää myös vetäytyä rauhassa alumiinifolion sisällä.