Nyt on vihreää!

Nyt on takana omat hääni täällä Råmossa Lodgessa, häämatka Kreikassa ja juhannus. Aloitetaan häistä; ensinnäkin sää suosi meitä. Meillä oli täällä metsän keskellä noin 70 henkilöä yhteensä. Voin sanoa, että logistiikassa ja tavaroiden roudaamisessa oli omat haasteensa. Juhlat olivat meidän näköiset. Vihkiminen järven rannassa, vege/riistaruokaa juhlateltassa ja loppuillasta DJ:n säestämät kunnon hipat. Juhlajuomassa itse valuttamaani mahlaa, hirvi Ilolasta, pöydät ja penkit tilan omasta puusta itse tehtyjä (hirsimestari Tuure, minä apupoikana). Juhlapöydät lainassa kylätalolta, kukat Ilolan kukkakauppiaalta, pappi kylältä ja keittiöpäällikkö kylältä.

Häämatkalla olimme Kreetalla, tosi monipuolinen ja eläväinen reissu. Tästä tulossa erillinen matkablogi vinkkeineen vaimoltani Outilta ja minulta.

Nyt on taas normisuhina päällä. Kaksi nuorta miestä tilalla töissä, toinen poikani. Jälkeä syntyy ja ripeästi. Se siitä sanonnasta "nykynuorisosta". Juuri paraikaa täyttyy puuliiteri haloista ja sitä ennen pojat mm. kuorivat kasan tukkeja. Opastukseen menee aamuisin vartin verran, itseohjautuva tiimi. Vanhin tytär lomailee ja keskimmäinen auttaa monissa hommissa. Ollaan tehty selkeä työsuunnitelma. Huomaan, että pankkihommista tietty jämpti suunnitelmallisuus on jäänyt päälle. Vaimoni Outi palaa taas huomenna ja aloitetaan lähireissaaminen. Eli jeeppiin kaksi fillaria taakse, aamulla kohteeseen ja päivä menee fillaroidessa ja paikkakuntaan tutustumisessa. Yöksi sitten kotiin.

Luonto on kertakaikkiaan nyt vihreä. Onneksi kevät oli myöhässä, linnut edelleen laulavat ja kukat kukkivat. Järvivesi on kyllä kylmää. Sateet ovat edelleen vahvistaneet kasvua ja erityisesti kuusissa näyttää olevan upeat vuosikasvut. Hiirihaukat liitelevät taivaalla, kurjet käyvät rannassa ja miljoonat nuijapäät ovat vallanneet veden. Pääskyt pesivät tutulla paikallaan varastorakennuksessa. Niin, juuri nyt on kiva asua maalla.

Utsjoella Tenojoen vesi on edelleen tosi korkealla ja lohen on helppo uida leveässä uomassa. Nyt on tullut yli 20-kiloisia lohia useita. Kevät ja alkukesä ovat olleet hyytävän kylmiä. No, ainakaan tänä kesänä ei ole räkkää. Toisaalta eipä ole riekoillakaan ruokaa ja voi tulla tosi pienet poikueet. Vallen Lomakylässä riittää asiakkaita. Käyhän ravintola Deatnussa syömässä maittava lounas ja jää yöksi vaikka uuteen hotelliimme.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki