Tenon kirja edistyy Atlantin rannalla

Yksi soutu, yksi elämä. Siinä on todennäköinen Tenojoesta kertovan romaanin nimi. Kirjoitan kirjaa täällä Portugalissa, Atlantin rannalla Cascais nimisessä pienessä kylässä. Atlantti jylisee tuossa aivan vieressä. Hotellini Albatroz sijaitsee osittain Atlantin päällä. Kirjoituskelit ovat olleet mahtavat. Päivisin 15 -17 astetta ja tänään ensi kertaa hieman pilviä taivaalla. Olen täällä sielunveljeni ja luontokuvaaja Markun kanssa. Nyt juuri myös kaikki ovat lapset täällä ja huomenna saapuu Outi Portugaliin. Olemme syöneet loistavaa merenruokaa, taatusti tuoretta tuosta viereisestä kalasatamasta. Merianturaa, miekkakalaa, meriahventa(kiitos Henka käännöksestä) ja monia eri äyriäisiä. Ja kävelleet rannalla.

Näkymä romaanini teon ääreltä, kirjoituspöydältäni.

Näkymä romaanini teon ääreltä, kirjoituspöydältäni.

Teimme tänään koko päivän reissun Sintran vuoristokaupunkiin, Unescon maailmanperintö kohde. Unohtumaton reissu. Tulomatkalla luottokuljettajamme Peter vie meidät mm. euroopan mantereen läntisimpään kolkkaan. Huikea 180 metrin äkkijyrkkä pudotus rannalta mereen. Aallot iskivät alhaalla jylisten rantaan. Voimakas kohde kyllä. Tänään menemme illalla kuuluisaan kalaravintolaan porukalla syömään. Täällä palvelu kyllä pelaa ja kalaruoka maistuu. Emme ole nähneet yhtään suomalaista. Turistit poissa.

Hotelli Albatroz on uskomaton kokemus. Vakiovieraita vuosikymmenten takaa. Pitkiä asiakassuhteita ja henkilökunta on työskennellyt täällä läpi ikänsä. Lattiat vahataan päivittäin, sängyt avataan illalla ja pieninkin toive toteutetaan. Menneen upean ajan voimakasta tunnelmaa. Paikkana hotelli on käsittämätön. Ympyröity merellä ja aallot kuuluvat sisään selvästi. Oiva valinta.

Kirjani käy muotoutumaan. Päähenkilö Jaakko on etelän ruuhkan ja kiireen tunnun taakseen jättänyt mies, soutaa vieraitaan nyt Tenolla. Jaakon nainen ja tuore rakkaus on vahvasti läsnä tarinoissa. Tenojoki on sivulla ja samalla pääosassa. Juoni käsittelee eri soudettavien elämää ja kokemuksia suurella joella. Valmiina on nyt nyt johdanto ja kolme lukua. Kirja julkistetaan tänä vuonna. Ehkä hotelli Tenossa Utsjoen äyräällä. Voin sopivassa vaiheessa kirjoittaa pätkän tähän blogiin kirjastani.

Välillä pitää matkustaa kauas, jotta näkee lähelle. Nyt on niin.

Jussi Jaakkima

Ilola, Utsjoki, Cascais